Voor kopers:
Het verkooprecht voor de aankoop van een eigen woning wordt van 3% verlaagd naar 2%. Deze hervorming geldt enkel voor kopers waar het de enige woning in hun bezit zou worden en waar ze zelf in gaan wonen. Op een woning van €350.000 komt dit neer op een besparing van €3500 aan registratierechten.
Voor beroepsverkopers daarentegen wordt het tarief opgetrokken van 4 naar 6%.
Er wordt verder geïnvesteerd in de Vlaamse woonlening en rolt de Vlaamse woonwaarborg uit, manieren om voordeliger te lenen bij een klassieke lening aan de bank voor mensen met beperkte middelen. Hoeveel de regering hierin precies zal investeren valt nog af te wachten tot de volledige begroting.
De renovatieplicht bij aankoop van een woning met (momenteel) label E of F wordt aangepast. De huidige termijn van 5 jaar om naar een label D te gaan, wordt verlengd met een jaar, hierdoor krijgen kopers nu 6 jaar de tijd om deze werken uit te voeren.
Belangrijk is dat er ook is beslist dat de geplande verdere verstrenging van de renovatieplicht wordt afgeschaft. Normaal gezien zou vanaf 2028 label C verplicht zijn, in 2035 label B en uiteindelijk in 2045 elke woning label A. Deze tijdlijn wordt volledig geschrapt waarbij enkel het minimum behalen van een label D behouden blijft.
Voor (ver)huurders:
Vanaf 2028 zal er een indexatieverbod komen voor private huurwoningen die niet aan de EPC-eisen voldoen. Hiermee willen ze de renovatie van huurwoningen stimuleren los van koop/verkoop.
Er zal een registratiesysteem komen voor de huurcontracten in Vlaanderen. Hiermee willen ze meer controle kunnen voeren op de woonkwaliteit van de huurwoningen op de markt. Hierdoor zullen renovaties opnieuw extra gestimuleerd moeten worden.
De regering voorziet een leningsmachtiging van 6 miljard euro gedurende de volledige legislatuur voor de bouw en renovaties van sociale huurwoningen. Hiermee trachten ze de wachtrij weg te werken en de kwaliteit van de bestaande sociale woningen verbeteren. Ook zal het voor extra werkgelegenheden zorgen in de bouwsector.
De bouwsector in het algemeen:
Met de Vlaamse beleidskosten in de elektriciteitsfactuur te verschuiven naar fossiele brandstoffen voor de verwarming van gebouwen, wordt de plaatsing van warmtepompen extra gestimuleerd.
De sloop- en heropbouwpremie wordt behouden voor investeringen die niet in aanmerking komen voor het federaal verlaagd btw-tarief. De Vlaamse regering tracht ook de federale regering te overtuigen om een veralgemeend btw-tarief van 6% bij sloop- en heropbouw in te voeren.
De MijnVerbouwPremie zal enkel nog beperkt worden tot ingrijpende energetische renovaties (IER). Wel probeert de overheid nog steeds ondersteuning te voorzien voor gewone renovaties. Waarbij de MijnVerbouwLening versterkt wordt door het koppelen van een getrapte rentekorting aan het inkomen van de aanvrager.
Conclusie:
Het Vlaams regeerakkoord van 2024 zet sterk in op verduurzaming en ondersteuning binnen de bouw- en vastgoedsector. De verlaging van het verkooprecht voor kopers, samen met investeringen in sociale huisvesting en renovaties, bieden kansen voor zowel kopers als huurders. Tegelijkertijd worden er maatregelen getroffen om de energie-efficiëntie van woningen te verhogen. Voor de bouwsector betekent dit meer werkgelegenheid en verdere stimulansen voor duurzame technologieën, zoals warmtepompen. Deze hervormingen brengen belangrijke veranderingen met zich mee, die zowel de woningmarkt als de bredere bouwsector in Vlaanderen zullen beïnvloeden.
Wel blijft er een bedenking bij het afschaffen van de renovatieplicht verder dan een label D.
De vraag in de bouwsector rijst of er hierdoor meer oppervlakkige verbouwingen zullen plaatsvinden, die minder energiezuinig zijn. Een hoger energielabel zorgt voor een meer energie-efficiënte woning en brengt ons dichter bij de Europese doelstelling van energieneutrale gebouwen tegen 2050, maar het kostenplaatje van de renovatie zal hier een belangrijke rol in blijven spelen.
Comments