Voor vergunningsaanvragen vanaf 2025 gaan er in Vlaanderen strengere EPB-eisen van kracht voor nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties (IER). Er zijn twee wijzigingen met betrekking tot het minimaal installatierendement en een aanpassing op het minimumaandeel hernieuwbare energie. In deze blog zoomen we in op de veranderingen en leggen we uit wat ze betekenen voor jouw projecten.
1. Minimaal Installatierendement van 130%
Voor zowel woningen als niet-residentiële gebouwen met bouwvergunning vanaf 2025 zal het installatierendement van centrale verwarmingssystemen, met afgiftemedium water, minimaal 130% moeten bedragen bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties. Verwarming uitsluitend via ketels op fossiele brandstoffen is dan niet meer toegestaan, waardoor er minstens een warmtepomp zal moeten geplaatst worden.
Het installatierendement wordt steeds berekend op het geheel van de installatie en is niet te verwarren met het opwekkingsrendement van een warmtepomp. Het installatierendement wordt berekend door de EPB-verslaggever en er kan meestal pas bij de EPB-startberekening gecontroleerd worden of de geplande installatie volledig voldoet aan de eis.
Meer info over hoe dit exact wordt berekend kan je hier terugvinden: Minimaal installatierendement
2. Minimumaandeel hernieuwbare energie
Vanaf 2025 is een nieuwe gasaansluiting bij nieuwbouw niet langer toegestaan. Dit is een grote verandering ten opzichte van vandaag, waar gasverwarming nog vaak wordt gebruikt. Gebouwen zullen dus verwarmd moeten worden via een warmtepomp, een warmtenet, een biomassaketel, of in bepaalde gevallen directe elektrische verwarming.
Hierdoor valt het aandeel van bv. een warmtepomp bij het totaal aan hernieuwbare energie weg, maar wordt de eis verlaagt van 20 kWh/m² naar 15 kWh/m²om dit te compenseren.
Om de overstap naar duurzame energie te vergemakkelijken, wordt ook het minimumaandeel hernieuwbare energie voor nieuwbouw vereenvoudigd. De focus ligt voortaan volledig op de eigen productie van hernieuwbare energie via thermische zonne-energiesystemen (zoals zonneboilers) en fotovoltaïsche zonnepanelen.
Residentiële gebouwen moeten minimaal 15 kWh/m² aan hernieuwbare energie opwekken.
Niet-residentiële eenheden moeten nog steeds minstens 20 kWh/m² aan hernieuwbare energie leveren.
Hoe kun je je voorbereiden op deze wijzigingen?
Werk samen met je EPB-verslaggever: Prevebo helpt bij het berekenen van het installatierendement en helpt meedenken, zodat het project zeker voldoet aan de eisen. Stel ons daarom zo vroeg mogelijk aan om alles in kaart te brengen en zo latere problemen te vermijden.
Kies voor duurzame systemen: Warmtepompen en zonne-energiesystemen zullen een centrale rol spelen in alle toekomstige bouwprojecten.
Conclusie
De EPB-eisen vanaf 2025 zijn opnieuw een stap richting duurzamere nieuwbouwprojecten in Vlaanderen. Met het minimaal installatierendement van 130% en de vereenvoudigde eis voor hernieuwbare energie, wordt de focus verder gelegd op efficiënte en duurzame systemen.
Heb je nog vragen bij deze nieuwe EPB-eisen of kunnen we je concreet helpen met uw project? Neem dan gerust contact op, wij helpen je graag verder.
Comments