Het EPC voor residentiële gebouwen is ondertussen goed gekend. Het EPC niet-residentieel (NR) vraagt vaak nog wat extra toelichting. Net als het EPC residentieel wil het EPC NR de energiezuinigheid van het gebouw weergeven, maar het gaat hier specifiek om gebouweenheden met ‘niet-residentiële’ hoofdbestemming. ‘NR’ omvat alle gebouwen met uitzondering van woongebouwen, industriegebouwen en landbouwgebouwen en moet eigenaars helpen om hun gebouw op lange termijn koolstofneutraal te maken. Het EPC NR wordt opgemaakt door een erkende deskundige type D, zoals Prevebo.
Inhoud van het EPC NR
Het EPC NR bevat 2 onderdelen:
Het energielabel (van G tot A):
Dit label toont de energieprestatie van het gebouw aan: “Label A” betekent dat de gebouweenheid uitstekend presteert en voldoet aan de koolstofneutrale langetermijndoelstelling, dankzij 100% hernieuwbare energie en/of het gebruik van restwarmte. Een “label G” wijst erop dat er nog veel verbeterd moet worden om het gebouw energie-efficiënt te maken.
Daarnaast kunnen gebouweenheden een label 'X' of ‘onbepaald’ krijgen, wat veel voorkomt in de opstartfase van het EPC NR. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er geen hernieuwbare energie wordt gebruikt en de verbruiksgegevens ontbreken. Prevebo ervaart dat hier vaak vragen over zijn, maar ook dit is een geldig EPC en voldoet aan de EPC-plicht. Bij een volgende update kan het label worden bepaald op basis van de ingerekende verbruiksgegevens.
De energiescore:
Deze score geeft een objectieve weergave van de energieprestatie van het gebouw en zijn installaties. De energiescore wordt grotendeels op dezelfde manier berekend als de energiescore van een residentieel EPC, maar heeft geen rechtstreekse invloed op het berekende label van het EPC NR. Waar dit bij een residentieel EPC wel de allesbepalende factor is. Deze score is in het EPC NR louter informatief en vormt geen basis voor een eis of verplichting.
Het EPC NR is 5 jaar geldig en moet daarna terug door uw energiedeskundige type D geüpdatet worden.
Belangrijke verschillen met het EPC voor residentiële gebouwen
Naast de mogelijkheid om een label “X” te bekomen zijn er nog enkele belangrijke verschillen in vergelijking met het EPC residentieel:
Het label EPC NR toont de afstand tot de langetermijndoelstelling ‘koolstofneutraal’. Daarom zijn de scores niet te vergelijken met die van een EPC residentieel. Momenteel is een label A, zelfs voor de meest geavanceerde gebouwen, nog onbereikbaar. Voor deze gebouwen is een label C vaak het hoogst haalbare. Onder meer omdat enkel gebruikmaken van hernieuwbare energie vaak nog niet volstaat en er dus nog steeds fossiele brandstoffen nodig zijn.
Het label toont verder de impact van het gebruik van het gebouw en waar het niet-residentieel gebouw momenteel staat: aan het begin van een renovatietraject.
Daarnaast dient er per niet-residentiële gebouweenheid een EPC NR opgesteld te worden. Eén gebouw kan meerdere gebouweenheden bevatten als deze functioneel zelfstandig zijn en elk een eigen afsluitbare toegang hebben. Denk bijvoorbeeld aan een schoolgebouw en bibliotheek die zich in hetzelfde gebouw bevinden, maar elk hun eigen voorzieningen en een ingang hebben.
Tijdlijn EPC NR
Sinds 1 januari 2023 is een EPC NR verplicht bij verkoop of verhuur van het gebouw. Vanaf 1 januari 2024 moeten ook alle grote gebouweenheden van publieke en overheidsgebouwen beschikken over een EPC NR, het vroegere EPC Publiek is hier dus niet langer geldig.
Andere niet-residentiële gebouwen moeten binnenkort ook over een EPC NR beschikken: vanaf 2025 voor grote niet-residentiële eenheden vanaf 1.000 m² bruikbare vloeroppervlakte en vanaf 2026 voor eenheden kleiner dan 1.000m².
Daarna volgt een minimumeis, beginnend bij label E voor publieke gebouwen (2028) en alle andere grote niet-residentiële eenheden (2030). Deze eis zal gradueel verder aangescherpt worden tot het uiteindelijke doel van een koolstofneutraal gebouwenpark is bereikt.
Prevebo: uw partner voor EPC niet-residentieel
Prevebo beschikt naast energiedeskundigen type A (voor residentiële gebouwen, kleine niet-residentiële eenheden en gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw) ook over een team energiedeskundigen type D. Met onze expertise in niet-residentiële gebouwen maken wij een degelijk EPC NR voor u op en denken we mee over verbeteringen voor de toekomst.
Comments