top of page

epc attest energiescan epb

epb-eisen (1)_edited.jpg

Energieprestatiecertificaten
Type A (EPC)

Ontdek hoe energiezuinig jouw woning of klein niet-residentieel gebouw is met Prevebo!

Als erkend energiedeskundige type A  maken wij energieprestatiecertificaten (EPC-certificaten) op voor zowel residentiële als klein niet-residentiële gebouwen in Vlaanderen.

Door ons te contacteren krijg je een duidelijk inzicht in de energieprestaties van jouw pand en welke maatregelen er eventueel genomen kunnen worden om deze te verbeteren.

Wij zorgen voor een vlotte en efficiënte service, met een duidelijke rapportage en nuttige aanbevelingen.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een offerte en wij zorgen voor een perfecte aflevering van je certificaat!

Wat is een EPC?

Het EPC-certificaat is een verplicht document dat aantoont hoe energiezuinig een gebouw is. Het certificaat is nodig bij de verkoop of verhuur van een woning, appartement of studio. Het geeft een idee van de energieprestaties van het gebouw en welke maatregelen er eventueel genomen kunnen worden om deze te verbeteren.

Het EPC-certificaat vermeldt een EPC-label op een schaal van A+ tot F, waarbij A+ staat voor een zeer energiezuinige woning en F voor een zeer energie-onzuinige woning. Daarnaast geeft het certificaat ook informatie over het energieverbruik, de CO2-uitstoot en mogelijke verbeteringsmaatregelen.

Het EPC-certificaat moet opgemaakt worden door een erkend energiedeskundige

type A en is geldig gedurende 10 jaar.

Bij Prevebo kan je terecht voor het opmaken van dit certificaat. We zorgen ervoor dat je EPC-certificaat snel en efficiënt wordt opgesteld, zodat je verkoop of verhuur vlot kan verlopen.

Voor welke woningen is een EPC verplicht?

In Vlaanderen zijn er twee soorten energieprestatiecertificaten type A (EPC-certificaten):
 

  1. Het EPC voor residentiële gebouwen: Dit certificaat is verplicht bij de verkoop en verhuur van alle residentiële gebouwen, zoals woningen, appartementen en studio's.
     

  2. Het EPC voor klein niet-residentiële gebouwen: Dit certificaat is verplicht bij de verkoop en verhuur van niet-residentiële gebouwen met een bruikbaar  vloeroppervlakte kleiner dan 500m², zoals kantoren, winkels, horecazaken.
    Echter na invoering van het EPC NR kan nu voor klein niet-residentiële gebouwen ook de keuze gemaakt worden tussen een EPC type A of type D.


Het energieprestatiecertificaat (EPC-certificaat) moet beschikbaar zijn op het moment dat een woning, appartement of studio te koop of te huur wordt aangeboden. Bij verkoop of verhuur moet het EPC-certificaat dus reeds aanwezig zijn op het moment dat het pand te koop of te huur wordt aangeboden. Het EPC-certificaat is 10 jaar geldig, dus als het certificaat reeds beschikbaar is van een vorige verkoop of verhuur, dan kan dit certificaat opnieuw gebruikt worden, op voorwaarde dat het nog geldig is.

vlcsnap-2022-11-17-14h50m22s783.png
DSC03632.jpg

Hoe gaan wij te werk?

  1. Na goedkeuring van onze offerte neemt een erkend energiedeskundige type A van Prevebo contact op om een afspraak te maken voor het opmaken van het EPC-certificaat.
     

  2. Onze energiedeskundige komt langs om het pand te inspecteren. Tijdens deze inspectie worden onder andere de afmetingen van de verschillende ruimtes, de isolatie en de verwarmings- en ventilatiesystemen bekeken.
     

  3. Verwerking van de gegevens: Onze energiedeskundige verwerkt alle gegevens die tijdens de inspectie verzameld werden in een softwareprogramma. De EPC-verslaggever berekent op basis van de verzamelde gegevens de energieprestaties van het gebouw en de EPC-score.
     

  4. Opstellen van het certificaat: Onze energiedeskundige stelt het EPC-certificaat op met daarin de EPC-score, de energieprestaties van het gebouw en eventuele verbeteringsmaatregelen.
     

  5. Bezorgen van het certificaat: Het EPC-certificaat wordt bezorgd aan de eigenaar van het pand. Bij verkoop of verhuur moet de eigenaar het certificaat ook bezorgen aan de kandidaat-kopers of -huurders.

Wat hebben wij nodig?

Hieronder kan je een beknopt overzicht van wat wij als energiedeskundige nodig hebben om een EPC-certificaat te kunnen opmaken:
 

  1. Adresgegevens van het pand: De energiedeskundige heeft de juiste adresgegevens nodig van het pand waarvoor het EPC-certificaat moet opgemaakt worden.
     

  2. Toegang tot het pand: De energiedeskundige heeft toegang tot het pand nodig om het te kunnen inspecteren.
     

  3. Bouwplannen en lastenboeken: Als de bouwplannen of lastenboeken van het pand beschikbaar zijn, kan de energiedeskundige deze gebruiken om een beter beeld te krijgen van de gebruikte materialen en technieken.
     

  4. Gegevens over isolatie, verwarming en ventilatie: De energiedeskundige heeft informatie nodig over de isolatie, de gebruikte verwarmings- en ventilatiesystemen en eventuele zonneboilers.
     

  5. Gegevens over de aanwezigheid van zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen: Als er zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen aanwezig zijn in het pand, heeft de energiedeskundige hier informatie over nodig.
     

Met deze gegevens en documenten kan de energiedeskundige het pand inspecteren en de nodige gegevens verzamelen om het EPC-certificaat op te maken. Het is daarom belangrijk dat de eigenaar van het pand alle benodigde informatie en documenten beschikbaar stelt aan de energiedeskundige.

 

bottom of page