top of page

Het postinterventiedossier (PID): de sleutel tot een goed gedocumenteerde woning

Wat is een Postinterventiedossier (PID)

Het PID is een cruciaal onderdeel van elk bouwproject. Het is een dossier dat alle elementen bevat die nuttig kunnen zijn voor latere werkzaamheden aan het gebouw: denk maar aan onderhoud en herstellingen, verbouwingen of sloopwerk. Een PID is dan ook verplicht bij elke verkoop van een woning of appartement in België, waarvan de bouw of verbouwing dateert na 1 mei 2001.


Het PID samenstellen en aanvullen

Het PID wordt opgemaakt en aangevuld door een veiligheidscoördinator. Het is dus de taak van Prevebo om, als uw veiligheidscoördinator, het PID op te stellen. Hierbij start Prevebo al bij aanstelling met het verzamelen van de nodige gegevens en ook tijdens onze werfbezoeken denken we aan uw postinterventiedossier. Zo nemen we indien mogelijk AS Built foto’s van de leidingen en technieken. Ontbreken we toch nog informatie, dan gaan we te rade bij de bouwheer en architect.


Prevebo overhandigt de bouwheer een handige checklist met de belangrijke documenten die een meerwaarde bieden voor zijn/haar postinterventiedossier. Als bouwheer heb je zo ook zelf een zicht op de belangrijke documenten. Door bij de start van de werken al te beginnen met het verzamelen van informatie bij architect en aannemers, wordt een waardevolle bron van informatie verzameld. Op die manier voorkomen we dat er na de werken nog documenten opgevraagd moeten worden, wat soms niet meer zo evident is.


We zetten hier alvast enkele belangrijke elementen van het PID op een rijtje:

  • Architectuur- en AS-builtplannen

  • Technische plannen met aanduiding van installaties (CV, sanitair, elektriciteit,..)

  • Lastenboek met overzicht van de materialen en afwerkingen gebruikt in de woning

  • Plannen met nutsleidingen (ventilatie, water, gas, elektriciteit,..)

  • Namen en contactgegevens van alle betrokken partijen bij de bouw (architect, aannemers, bouwheer,..)

  • Technische fiches en instructies voor onderhoud

  • Keuringsverslagen

  • Het PID het paspoort van uw bouwproject
    Het PID bevat alle belangrijke gegevens over uw bouwproject

Vinden er na de initiële opmaak van het PID nog verbouwingen of werken plaats? Dan dient u het PID zelf verder aan te vullen indien u de werken zelf uitvoert, of wordt het dossier door ons als veiligheidscoördinator verder aangevuld als wij bij verbouwingen de taak als veiligheidscoördinator opnieuw toevertrouwd krijgen.

  

Het belang van een kwalitatief PID

Het postinterventiedossier bevat belangrijke informatie over de structuren, materialen en mogelijk verborgen gevaren van de bouwplaats. Wanneer u werken laat uitvoeren, bent u steeds verplicht het PID ter beschikking te stellen van de architect en de aannemers. Op deze manier kunnen zij de veiligheid en gezondheid bewaken tijdens het uitvoeren van de werken. 


Bepaalde documenten vormen ook de staving voor uw EPB-berekening of opmaak van uw EPC-attest. Hier geldt: hoe meer staving, hoe beter voor uw resultaat.

Bij verkoop is het verplicht om het PID bij akte te overhandigen aan de nieuwe eigenaar en zal door de notaris worden opgevraagd. Het PID en het gebouw zijn namelijk onlosmakelijk aan elkaar verbonden.


Uw dossier verdient onze grootste zorg

We kunnen concluderen dat het PID een cruciaal sluitstuk is van de veiligheidscoördinatie opdracht. Prevebo hecht er veel belang aan om uw dossier zorgvuldig samen te stellen en bouwheren bij de start van het project goed in te lichten over welke informatie belangrijk is. Als wij ook uw EPB-verslaggever of EPC-verslaggever zijn, zorgen we ervoor dat de verzamelde informatie ook hier naadloos in verwerkt wordt.


Zo komt Prevebo samen met de bouwheer tot een sterk dossier, waarop uw gebouw ook in de toekomst kan steunen.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page