top of page

DE WONINGPAS: Een digitale paspoort voor uw woning

De woningpas is zoals het e-ID, maar dan van een woning. Dankzij een samenwerking van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, het Departement Omgeving, Wonen in Vlaanderen en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) kan u op 1 centraal punt alle relevante informatie over uw woning raadplegen.


Wat is de woningpas?


Bij het (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren van een woning komen veel paperassen te kijken. Daarom bundelde de Vlaamse overheid alle relevante info over je woning in de woningpas: een gratis digitaal paspoort van je huis.

De woningpas bundelt alle nuttige digitale informatie over je huis in één centraal platform, namelijk over energie, isolatie, de aanwezige installaties, uitgevoerde renovatiewerken waarvoor je een premie ontving, relevante bodeminformatie, informatie over de riolering, de mobiscore en stedenbouwkundige vergunningen. Het bevat ook een tool waarmee je een eigen energiescore kan berekenen en de woningkwaliteitswijzer waarmee je de kwaliteit van je woning kan checken.

Daarnaast kan je in de woningpas een overzicht vinden van nodige attesten bij (ver)koop, (ver)huur, (ver)bouw en een overzicht van beschikbare premies voor aanpassingswerken aan je woning.

Wil jijzelf of je klant zijn of haar woning verkopen of verhuren? Of plan jij of je klant binnenkort renovatiewerken? Kijk dan zeker eens in de woningpas.

Om de woningpas van je woning te bekijken, meld je je aan met je e-ID, federaal token of met de itsme-app op woningpas.vlaanderen.be


In dit filmpje krijg je een mooi overzicht wat de woningpas is en wat je ermee kan doen:
Wist je dat… je jouw woningpas selectief kunnen delen met je EPC- of EPB-professional, een potentiële koper ... en nu ook publiek met iedereen?


De eigenaar kan de kandidaat-koper, immomakelaar of EPC- of EPB-adviseur... via een beveiligde link (met een unieke tijdelijke identificatiecode) de toelating geven om alle info in zijn of haar woningpas te raadplegen. Zo kan jij je maximaal informeren voor je de woning bezoekt. Je vindt er alle detailinfomatie over de energetische renovatiewerken terug.

Nieuw sinds juni 2022: je kan de woningpas nu ook publiceren voor iedereen. Daarvoor maak je een openbare link om je woningpas publiek te delen. Je kan de publicatie altijd verlengen of stopzetten, raadplegen wie toegang heeft en de publieke linken beheren.

Zo zijn toekomstige kopers en huurders beter geïnformeerd over de toestand van hun nieuwe woning en hoeft de eigenaar niet alle informatie over de woning bij elkaar te zoeken. Handig toch?

Meer info?
Comments


bottom of page