• Ivaan

EPB-eisen: wijzigingen vanaf 2022

Woongebouwen: maximaal S28 of een compensatieregeling met een strenger E-peil


Voor bouwaanvragen van nieuwe woongebouwen vanaf 2022 verstrengt de S-peileis van S31 naar S28. Voor een aantal woningtypes vereist dit echter toch een meerkost.

Daarom voorziet de Vlaamse Regering in een compensatiemogelijkheid,waarbij de bouwheer de aanscherping van de S-peileis van S31 naar S28 kan compenseren door een lager E-peil te realiseren.


Een wooneenheid met S29, S30 of S31 voldoet wél aan de EPB-eisen als:

- een E-peil van E25 word behaald in plaats van E30 (bouwaanvragen 2022)

- een E-peil van E20 wordt behaald in plaats van E30 (bouwaanvragen 2023)Vrijstaande zorgwoningen kleiner dan 50 m2 worden EPB-plichtig


Dat betekent dat ook voor kleine vrijstaande zorgwoningen, van bij de start van de werken, een EPB-verslaggever zal moeten betrokken worden. Wel moeten dergelijke kleine vrijstaande zorgwoningen niet voldoen aan het volledige EPB-eisenpakket.

• Zij hebben geen aparte eis op de oververhittingsindicator, maar deze wordt wel nog altijd gebruikt voor de koelingsberekening in het E-peil. De nodige aandacht voor oververhitting blijft dus belangrijk.

• Omdat bij de ontwikkeling van het S-peil geen rekening werd gehouden met zeer kleine eenheden, is ook het S-peil niet van toepassing voor dit type zorgwoning.


De eisen zijn geldig voor meldingen vanaf 2 januari 2022


Strenger E-peil voor ingrijpende energetische renovaties (IER)

De E-peileis voor de ingrijpende energetische renovatie van woongebouwen verstrengt naar E60 voor bouwaanvragen vanaf 2022 (in plaats van E70 in 2021), zodat ze vanaf dan voldoen aan de langetermijndoelstelling voor het bestaande woningpark (E60).

Goed om te weten: natuurlijke personen die zich engageren om binnen de 5 jaar na een aankoop een IER uit te voeren, zullen kunnen genieten van een aanvullend verlaagd tarief en betalen vanaf 2022 nog maar 1% registratiebelasting.

Ook bij de ingrijpende energetische renovatie van niet-residentiële gebouwen verstrengt de E-peileis voor een aantal functies, zoals logeerfunctie, kantoor, onderwijs, gezondheidszorg. Daarbij is de E-peileis telkens minstens 10 E-peilpunten minder streng dan bij nieuwbouw.


Niet-residentieel: strengere E-peileisen voor nieuwbouw


Voor verschillende functionele delen wordt de E-peileis iets aangescherpt, voor bouwaanvragen vanaf 2022. Het gaat om een verstrenging met 5 of 10 E-peilpunten ten opzichte van het huidige niveau.

41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven